Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Η 16χρονη Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι η πιο παθιασμένη ακτιβίστρια για το κλίμα και μία από τις νεότερες στον κόσμο.

 
Η 16χρονη Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι η πιο παθιασμένη ακτιβίστρια για το κλίμα και μία από τις νεότερες στον κόσμο. Είναι η εμπνεύστρια της «σχολικής απεργίας για το κλίμα», μιας ιδέας που την έκανε γνωστή σε όλο τον πλανήτη. Φέτος το όνομά της βρέθηκε ανάμεσα στις υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης 2019, ενώ πριν από λίγες μέρες έκανε τον διάπλου του Ατλαντικού με ιστιοφόρο για να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στη Νέα Υόρκη και να στείλει παγκοσμίως το μήνυμα της σημασίας της μηδενικής εκπομπής ρύπων στην ατμόσφαιρα.
Οι πολέμιοί της δεν διστάζουν να χτυπήσουν στο «αδύναμο» σημείο της, στο σύνδρομο Άσπεργκερ το οποίο η ίδια δεν έχει κρύψει ποτέ ότι έχει. Η Τούνμπεργκ, ωστόσο, το θεωρεί «υπερδύναμη», όπως έγραψε πριν από λίγες μέρες στο Facebook, σε μια ανάρτηση που έγινε viral:
«Όταν οι εχθροί σου στοχεύουν στην εμφάνιση και τις ιδιαιτερότητές σου, σημαίνει ότι δεν τους έχει μείνει κανένα άλλο όπλο. Και τότε ξέρεις ότι κερδίζεις! Έχω σύνδρομο Άσπεργκερ και αυτό σημαίνει ότι κάποιες φορές είμαι κάπως διαφορετική από τη νόρμα. Και, κάτω από τις σωστές συνθήκες, η διαφορετικότητα είναι υπερδύναμη.
Δεν μιλάω ανοιχτά για τη διάγνωσή μου για να “κρυφτώ” πίσω από αυτή, αλλά επειδή ξέρω πολλούς αδαείς που τη βλέπουν ακόμα σαν “ασθένεια” ή σαν κάτι αρνητικό. Και πιστέψτε με, η διάγνωσή μου με έχει περιορίσει στο παρελθόν.
Προτού αρχίσω τη σχολική απεργία για το κλίμα δεν είχα ενέργεια, δεν είχα φίλους και δεν μιλούσα σε κανέναν. Απλά καθόμουν μόνη στο σπίτι, υποφέροντας από μια διατροφική διαταραχή.
Όλα αυτά είναι πλέον παρελθόν, καθώς βρήκα έναν σκοπό, σε έναν κόσμο που κάποιες φορές φαίνεται σε πάρα πολλούς ανθρώπους να μην έχει νόημα».https://3pointmagazine.gr/%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%ae%ce%bd%cf%85%ce%bc%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-16%cf%87%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%b9%ce%b2%ce%af%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%b1%cf%82-%ce%b3%ce%ba%cf%81/?fbclid=IwAR2R80fLrRhrveOotGBv8o1xS5VeTPWtWk_CPutLBFETwC7zrVN2WIXV_Kc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου