Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Εργασία ενώ σπουδάζετε

 https://europa.eu/youreurope/citizens/education/university/working-while-studying/index_en.htm?fbclid=IwAR1QrXyT3EOYeP1OonxVXzc-Gtfartp15xVSLDZgWc5l92capYk95ar1HII

Εργασία ενώ σπουδάζετε

Σας επηρεάζει το Brexit;

Εάν σκοπεύετε να μετακομίσετε σε άλλη χώρα της ΕΕ για σπουδές, πρέπει να έχετε επαρκές εισόδημα για να ζήσετε εκεί χωρίς να χρειάζεστε εισοδηματική υποστήριξη. Το εισόδημα μπορεί να προέρχεται από διαφορετικές πηγές, όπως οι γονείς σας, ο σύζυγός σας ή, φυσικά, η εργασία.

Ως πολίτης της ΕΕ, θα έχετε το ίδιο δικαίωμα να εργάζεστε ενώ σπουδάζετε με τους υπηκόους αυτής της χώρας. Δεν θα χρειαστείτε άδεια εργασίας, ακόμη και για να εργάζεστε με πλήρη απασχόληση.

Περισσότερα για τους προσωρινούς περιορισμούς εργασίας .

Πολλές χώρες σάς επιτρέπουν να εργάζεστε απεριόριστο αριθμό ωρών την εβδομάδα. Άλλοι εφαρμόζουν όρια ανά όρο ή ανά έτος.

Περισσότερα για την εργασία σε άλλη χώρα της ΕΕ .

Φόροι και κοινωνική ασφάλιση

Εάν ζείτε σε άλλη χώρα της ΕΕ για περισσότερο από 6 μήνες το χρόνο εκεί (183 ημέρες) θα θεωρηθείτε φορολογούμενοι εκεί. Κατά συνέπεια, εάν εργάζεστε ενώ σπουδάζετε, θα πρέπει να πληρώσετε φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για το εισόδημα που κερδίζετε στη χώρα στην οποία σπουδάζετε.

Η χώρα στην οποία μελετάτε μπορεί επίσης να φορολογεί το εισόδημα που κερδίζεται σε διαφορετική χώρα, για παράδειγμα από οποιεσδήποτε καλοκαιρινές θέσεις εργασίας μπορεί να έχετε στη χώρα προέλευσής σας. Ίσως χρειαστεί να αναφέρετε τέτοια έσοδα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να πληρώσετε φόρο για αυτό στη χώρα στην οποία σπουδάζετε.

Να γνωρίζετε ότι πολλές - αλλά όχι όλες - χώρες της ΕΕ έχουν συμφωνήσει να αποφύγουν τη διπλή φορολογία. Αυτές οι συμφωνίες ενδέχεται σε ορισμένες περιπτώσεις να καθορίσουν σε ποια χώρα πρέπει να πληρώσετε φόρο.

Περισσότερα για τους φόρους .

Δείγμα ιστορίας

Ο Joost είναι ολλανδός μαθητής που μετακόμισε στο Βέλγιο για σπουδές. Εργάζεται με μερική απασχόληση σε εστιατόριο με σύμβαση βάσει του βελγικού δικαίου. Ο εργοδότης του αφαιρεί φόρους και κοινωνική ασφάλιση από τους μηνιαίους ελέγχους αμοιβών του και καταβάλλει εισφορές για αυτόν στις βελγικές αρχές.

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών του διακοπών, ο Joost εργάζεται με πλήρη απασχόληση στην πατρίδα του στην Ολλανδία. Ο εργοδότης του πληρώνει εκεί εισφορές στις φορολογικές αρχές των Κάτω Χωρών. Ο Joost, ο οποίος είναι κάτοικος Βελγίου για φορολογικούς σκοπούς, μπορεί είτε να ζητήσει επιστροφή χρημάτων από τις ολλανδικές αρχές και, στη συνέχεια, να καταβάλει τους ισχύοντες φόρους εισοδήματος στο Βέλγιο, είτε να δηλώσει το εισόδημα που έχει αποκτηθεί στις Κάτω Χώρες και τους φόρους που έχουν ήδη καταβληθεί για να έχει έκπτωση φόρου από Αντιθέτως, οι βελγικές αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου