In November 2021, the UK will host the 26th UN Climate Change Conference of the Parties in Glasgow – also known as COP26.
The COP26 summit will bring together international government negotiators, decision-makers and policymakers to discuss how they should accelerate action towards stopping climate change.
From small island states to countries with rapidly growing urban areas, representatives from 197 countries are expected to join the summit.
We want to give you, the young people living across the planet, the opportunity to tell these decision-makers, in your own words, why stopping climate change is important to you - the future generations. And everyone’s voice matters.
Ο εορτασμός της 75ης επετείου του ΟΗΕ πέρυσι, προκάλεσε μεγάλη εσωτερική συζήτηση για το μέλλον του και μια νέα κατεύθυνση μακριά από τη συναίνεση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για τις πρώτες μέρες του. Αυτοί οι προβληματισμοί κατέληξαν στην κοινή μας ατζέντα , μια νέα ορόσημο που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος εκθέτει το όραμά του για το μέλλον της παγκόσμιας συνεργασίας.
Ο κ. Γκουτέρες ξεκίνησε την έκθεση σε μια συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης την Παρασκευή, προλογίζοντας τις παρατηρήσεις του με μια καυστική επισκόπηση της τρομερής κατάστασης ενός κόσμου που περιέγραψε ότι βρίσκεται υπό τεράστιο άγχος και προειδοποίησε ότι ο κόσμος κινδυνεύει για ένα μέλλον «σοβαρής αστάθειας» και το κλίμα χάος ».
«Από την κλιματική κρίση έως τον αυτοκτονικό μας πόλεμο στη φύση και την κατάρρευση της βιοποικιλότητας, η παγκόσμια ανταπόκρισή μας είναι πολύ μικρή, πολύ αργά», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας. «Η ανεξέλεγκτη ανισότητα υπονομεύει την κοινωνική συνοχή, δημιουργεί ευθραυστότητες που επηρεάζουν όλους μας. Η τεχνολογία προχωρά χωρίς ράγες προστασίας για να μας προστατεύσει από τις απρόβλεπτες συνέπειές της ».
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ συνέχισε περιγράφοντας τις εκτενείς διαβουλεύσεις που τροφοδότησαν την ανάπτυξή του, μια άσκηση ακρόασης που οδήγησε τον ΟΗΕ στο συμπέρασμα ότι η ενισχυμένη πολυμερής προσέγγιση θεωρείται ο τρόπος αντιμετώπισης των παγκόσμιων κρίσεων (βλ. Πλαίσιο κειμένου, παρακάτω).
Καταστροφή ή ανακάλυψη;
Δύο αντίθετα μέλλοντα παρουσιάζονται στην έκθεση: ένα διάλυσης και διαρκούς κρίσης και ένα άλλο στο οποίο υπάρχει μια σημαντική ανακάλυψη, σε ένα πιο πράσινο, ασφαλέστερο μέλλον.
Το σενάριο του μοιρολόι περιγράφει έναν κόσμο στον οποίο ο COVID-19 μεταλλάσσεται ατελείωτα, επειδή οι πλούσιες χώρες αποθηκεύουν εμβόλια και τα συστήματα υγείας κατακλύζονται.
Στο μέλλον, ο πλανήτης θα γίνει ακατοίκητος λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και των ακραίων καιρικών φαινομένων και ένα εκατομμύριο είδη βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης.
Αυτό συνοδεύεται από μια συνεχή διάβρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μια μαζική απώλεια θέσεων εργασίας και εισοδήματος και αυξανόμενες διαμαρτυρίες και αναταραχές, οι οποίες αντιμετωπίζονται με βίαιη καταστολή.
Or, θα μπορούσαμε να πάμε αλλιώς, μοιράζοντας τα εμβόλια ισότιμα, και πυροδοτώντας μια βιώσιμη ανάκαμψη κατά την οποία η παγκόσμια οικονομία αναδιαμορφώνεται για να είναι πιο βιώσιμη, ανθεκτική και χωρίς αποκλεισμούς.
Με την απαλλαγή από τον άνθρακα της οικονομίας, οι παγκόσμιες αυξήσεις της θερμοκρασίας θα περιοριστούν, οι χώρες που πλήττονται σε μεγάλο βαθμό από την κλιματική αλλαγή θα υποστηριχθούν και τα οικοσυστήματα θα διατηρηθούν για τις επόμενες γενιές, αναφέρει η έκθεση.
Αυτή η προσέγγιση θα προμήνυε μια νέα εποχή για την πολυμερή προσέγγιση, κατά την οποία οι χώρες συνεργάζονται για την επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων. Το διεθνές σύστημα λειτουργεί γρήγορα για την προστασία όλων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. και ο ΟΗΕ αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως μια αξιόπιστη πλατφόρμα συνεργασίας.
Στόχοι και λύσεις
Η σημασία της προστασίας των ευάλωτων ομάδων αναγνωρίζεται στις δεσμεύσεις για ισότητα των φύλων και δεν αφήνει κανέναν πίσω, οι οποίες περιλαμβάνουν την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και την προώθηση της ισότητας των φύλων.
Η διασφάλιση μιας πιο βιώσιμης παγκόσμιας οικονομίας προσδιορίζεται ως στόχος, με υποστήριξη για τους φτωχότερους και δικαιότερο διεθνές σύστημα συναλλαγών.
Η δράση για το κλίμα παίρνει μια ιδιαίτερη μνεία, με δεσμεύσεις στο στόχο του περιορισμού της θέρμανσης στους 1,5 βαθμούς πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, και καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050, και τέλος στις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων, τον μετασχηματισμό των συστημάτων τροφίμων και ένα πακέτο υποστήριξης για τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Και, σημειώνοντας τη συνεχιζόμενη κρίση υγείας που δημιουργήθηκε από την πανδημία COVID-19, η έκθεση ζητά ένα σχέδιο εμβολιασμού 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τουλάχιστον διπλασιασμό της παραγωγής εμβολίων, διασφαλίζοντας ότι θα φτάσουν τουλάχιστον το 70 % του παγκόσμιου πληθυσμού το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Σύνοδος Κορυφής του Μέλλοντος
Προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, ο Γενικός Γραμματέας προτείνει μια Σύνοδο Κορυφής του Μέλλοντος, η οποία «θα σφυρηλατήσει μια νέα παγκόσμια συναίνεση για το πώς πρέπει να μοιάζει το μέλλον μας και πώς μπορούμε να το εξασφαλίσουμε».
Η Σύνοδος Κορυφής θα ασχοληθεί με τα πολυετή ζητήματα της ειρήνης και της ασφάλειας, ορίζοντας μια «Νέα Ατζέντα για την Ειρήνη», με περισσότερες επενδύσεις για την οικοδόμηση της ειρήνης, υποστήριξη για την πρόληψη των περιφερειακών συγκρούσεων, μείωση των στρατηγικών κινδύνων όπως τα πυρηνικά όπλα και τον κυβερνοπόλεμο - και διάλογο για στο διάστημα για να διασφαλιστεί ότι χρησιμοποιείται ειρηνικά και βιώσιμα.
Η εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο διαδίκτυο θα καλυφθεί επίσης στη Σύνοδο Κορυφής, σε ένα Παγκόσμιο Digitalηφιακό Σύμφωνο, για να διασφαλιστεί ότι οι νέες τεχνολογίες αποτελούν δύναμη για το καλό. Άλλα κομμάτια θα περιλαμβάνουν? την ειρηνική και βιώσιμη χρήση του διαστήματος και τη διαχείριση των μελλοντικών κραδασμών και κρίσεων. Η Σύνοδος Κορυφής, είπε ο κ. Γκουτέρες, θα πρέπει να λάβει υπόψη το σημερινό πιο περίπλοκο πλαίσιο για την παγκόσμια διακυβέρνηση… ο στόχος μας θα πρέπει να είναι μια πιο πολυμερής πολυπλοκότητα, χωρίς αποκλεισμούς, να περιηγηθούμε σε αυτό το πολύπλοκο τοπίο και να δώσουμε αποτελεσματικές λύσεις.
Εκτός από τη Σύνοδο Κορυφής του Μέλλοντος, η έκθεση προτείνει διετείς συναντήσεις υψηλού επιπέδου σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ της G20, της ECOSOC , των αρχηγών διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, με στόχο τη δημιουργία μια πιο βιώσιμη, χωρίς αποκλεισμούς και ανθεκτική παγκόσμια οικονομία.
Η έκθεση ζητά επίσης καλύτερες συνεργασίες μεταξύ κυβερνήσεων, πολυμερών οργανισμών, του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών. και μια πλατφόρμα έκτακτης ανάγκης για καλύτερη προετοιμασία για παγκόσμιες κρίσεις, με ισχυρότερη παγκόσμια ασφάλεια υγείας.
Ένα παράδειγμα είναι η δημιουργία ενός Futures Lab, το οποίο θα συνεργαζόταν με εταίρους, συμπεριλαμβανομένων κυβερνήσεων, ακαδημαϊκών χώρων, κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα, για την έκδοση τακτικών εκθέσεων σχετικά με τις μεγάλες τάσεις και τους καταστροφικούς κινδύνους.
Επιπλέον, προτείνονται μέτρα για την εκπαίδευση, την κατάρτιση δεξιοτήτων και τη δια βίου μάθηση, συμπεριλαμβανομένης μιας διάσκεψης για τη μεταμόρφωση της εκπαίδευσης που έχει προγραμματιστεί για το 2022, για την αντιμετώπιση της μαθησιακής κρίσης και τη διεύρυνση των ευκαιριών και την ελπίδα για τους 1,8 δισεκατομμύρια νέους ανθρώπους στον κόσμο, και την παγκόσμια κοινωνική διάσκεψη κορυφής. διοργανώθηκε το 2025, που θα συντονίζει τις διεθνείς προσπάθειες για τη δημιουργία ειρηνικών, ασφαλών κοινωνιών βασισμένων στα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια για όλους.
Αυτές οι συναντήσεις θα συντονίσουν τις προσπάθειες για να επιτευχθούν πολιτικές χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμες που θα επιτρέπουν στις χώρες να προσφέρουν βασικές υπηρεσίες και κοινωνική προστασία στους πολίτες τους. «Οι κυβερνήσεις δεν θα πρέπει ποτέ ξανά να αντιμετωπίσουν μια επιλογή ανάμεσα στην εξυπηρέτηση του λαού τους ή στην εξυπηρέτηση του χρέους τους», είπε ο κ. Γκουτέρες.
Αναβάθμιση του ΟΗΕ
Ένα από αυτά τα θεσμικά όργανα είναι, φυσικά, ο ίδιος ο ΟΗΕ, ο οποίος, λέει η έκθεση, αναμένεται να αναβαθμίσει, με πιο συμμετοχική και συμβουλευτική προσέγγιση, ισότητα των φύλων έως το 2028, την επανίδρυση του Επιστημονικού Συμβουλευτικού Συμβουλίου του Γενικού Γραμματέα, και μια πολιτική που θέτει τους ανθρώπους στο επίκεντρο του συστήματος του ΟΗΕ, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, το φύλο και τη διαφορετικότητα.
Άλλες προτάσεις που σχετίζονται με τον ΟΗΕ αφορούν τη βελτιωμένη συμμετοχή των νέων στην πολιτική διαδικασία και τις προσπάθειες μείωσης της ανεργίας των νέων. Οι εκθέσεις συνιστούν τον διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου για τις Μελλοντικές Γενιές, για να δοθεί βάρος στα συμφέροντα εκείνων που θα γεννηθούν τον επόμενο αιώνα και ένα νέο Γραφείο Νεολαίας του ΟΗΕ για την ενίσχυση της αλληλεπίδρασης με τους νέους στο έργο του Οργανισμού.
Καθώς ο ΟΗΕ ξεκινά τη Δεκαετία Δράσης - 10 χρόνια για να πραγματοποιήσει πραγματική πρόοδο για να υλοποιήσει την υπόσχεση ενός βιώσιμου, δικαιότερου μέλλοντος έως το 2030 - υπάρχει μια ευκαιρία να αναδιαμορφωθεί ο κόσμος προς το καλύτερο, με την πολυμερή προσέγγιση στο επίκεντρο της διαδικασίας.
Ωστόσο, όπως δείχνει το «σενάριο της κατάρρευσης», η αδυναμία αποτελεσματικής συνεργασίας κινδυνεύει με σημαντικές, μη αναστρέψιμες ζημιές στον πλανήτη και ακόμη και την ίδια τη ζωή: Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση, ο κ. Γκουτέρες υπογράμμισε ότι η κοινή μας ατζέντα οδηγείται από την αλληλεγγύη, «Η αρχή της συνεργασίας, αναγνωρίζοντας ότι είμαστε δεμένοι μεταξύ μας και ότι καμία κοινότητα ή χώρα, όσο ισχυρή και αν είναι, δεν μπορεί να λύσει τις προκλήσεις της μόνη της».
Η κοινή μας ατζέντα: το πλαίσιο
Το γεγονός ότι η 75η επέτειος ήρθε κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης για την υγεία, αναδεικνύει τη σημασία της πολυμερούς σκέψης: το 2020 εμφανίστηκε η πανδημία COVID-19 , η οποία ήρθε εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για την κλιματική κρίση, ένα άλλο επείγον ζήτημα που δεν σέβεται τα εθνικά σύνορα Το
Στις αρχές του 2020, 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν σε ένα παγκόσμια πρωτοβουλία του ΟΗΕ χρόνο για να ακούσουν τις προτεραιότητες των ανθρώπων και τις προσδοκίες για το πώς η διεθνής συνεργασία μπορεί να επηρεάσει το μέλλον.
Μοιράστηκαν τις ελπίδες και τους φόβους τους, ζητώντας έναν πιο διαφανή, χωρίς αποκλεισμούς ΟΗΕ, και προσδιορίζοντας την κλιματική αλλαγή και τα περιβαλλοντικά ζητήματα ως τη νούμερο ένα μακροπρόθεσμη παγκόσμια πρόκληση.
Η κοινή μας ατζέντα βασίζεται στα ευρήματα αυτής της πρωτοβουλίας - καθώς και στη συμβολή των ηγετών της σκέψης, διακεκριμένων ομάδων όπως οι Πρεσβύτεροι, διπλωμάτες και άλλοι εταίροι - προσφέροντας προτάσεις και λύσεις, ιδέες για δράση και κοιτάζοντας μπροστά τα επόμενα 25 χρόνια ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.
Η έκθεση ζητά να επιβεβαιωθούν οι βασικές αξίες του ΟΗΕ, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι τα θεμέλια του Οργανισμού πρέπει να αναδιαμορφωθούν για να αντικατοπτρίζουν καλύτερα τον σημερινό κόσμο.
Αναγνώρισε επίσης την επείγουσα ανάγκη για δράση: η κλιματική κρίση θέτει μια υπαρξιακή κρίση σε όλη την ανθρώπινη ζωή και μπορεί να λυθεί μόνο εάν η διεθνής κοινότητα συνεργαστεί αποτελεσματικά, διασυνοριακά, για να τερματίσει την επιταχυνόμενη θέρμανση του πλανήτη που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα και προσαρμοστεί στη ζημιά που έχει ήδη προκαλέσει.
Είστε απόφοιτος πανεπιστημίου με καλή γνώση ξένης γλώσσας; Αυτή η ευκαιρία είναι για εσάς! Υποβάλετε αίτηση έως τις 31 Αυγούστου 2021 και εγγραφείτε μαζί μας 1 Μαρτίου - 31 Ιουλίου 2022
Ένας μήνας απομένει για την υποβολή συμμετοχών στον διαγωνισμό βίντεο EAS Futures Youth!
Οι υποβολές πρέπει να είναι ένα βίντεο 3 έως 5 λεπτών, που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από υλικό που γυρίστηκε/δημιουργήθηκε από τη νεολαία.
Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός σε μαθητές λυκείου, φοιτητές πανεπιστημίου και ερασιτέχνες βιντεογράφους ηλικίας έως 30 ετών, με τρεις νικητές να βραβευτούν.
Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε μέσω αυτού του συνδέσμου:bit.ly/3hKLQlv
Submissions should be a 3 to 5-minute video, created entirely from material filmed/created by youth.
The competition is open to high-school students, university students, and amateur videographers up to 30 years old, with three winners to be awarded.
More details can be found through this link: bit.ly/3hKLQlv