Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Ανταπόκριση στον αντίκτυπο του COVID-19 στη Διεθνή Κινητικότητα Εργασίας των Νέων


Ανταπόκριση στον αντίκτυπο του COVID-19 στη Διεθνή Κινητικότητα Εργασίας των Νέων

Προς τις Εθνικές Υπηρεσίες Erasmus + και το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης Στο Δίκτυο Κέντρων Πόρων SALTO-YOUTH Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης, Νεότητας, Αθλητισμού και Πολιτισμού Στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Τμήμα Νεολαίας Σε διεθνείς οργανισμούς εργασίας και κατάρτισης νέων Προς τη διεθνή κοινότητα των εκπαιδευτών νεολαίας σε εθνικές δομές νεολαίας
Αυτή η αναφορά διευθύνεται από το International Youth Work Trainers Guild

Κείμενο αναφοράς

Εμείς, το International Youth Work Trainers Guild, ζητούμε τη συνεχή υποστήριξη της διεθνούς κατάρτισης για τη νεολαία, καθώς και την αναγνώριση της διαδικτυακής μάθησης ως έγκυρης μορφής κατάρτισης για τη νεολαία, ενώ όχι ως αντικατάσταση της οικιακής, πρόσωπο με πρόσωπο εργασίας. Η εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένης της μη τυπικής και διαπολιτισμικής μάθησης, παραμένει σημαντική προτεραιότητα για την Ευρώπη και πρέπει να διασφαλιστεί από όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες. 
Η πανδημία Covid-19 δημιούργησε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση παγκοσμίως και ως εκ τούτου ο ευρωπαϊκός τομέας της επαγγελματικής κατάρτισης των νέων αισθάνεται επίσης τις συνέπειες. Με την εξάπλωση του ιού, οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν εφαρμόσει διάφορους βαθμούς μέτρων για την προστασία των πολιτών, των συστημάτων υγείας και των οικονομιών τους.
Οι περιορισμοί στις σωματικές συναντήσεις και τα ταξίδια επηρέασαν άμεσα τον διεθνή τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης των νέων. Οι δραστηριότητες κινητικότητας των νέων σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν ακυρωθεί ή αναβληθεί. Δεδομένης της πιθανότητας επανειλημμένων εκδηλώσεων ιών στο εγγύς μέλλον, δεν υπάρχει καμία εγγύηση για το πότε θα ταξιδέψετε με κινητικότητα με σκοπό την εκμάθηση της κινητικότητας. Αυτό δεν άφησε πολλές εναλλακτικές λύσεις για την επαγγελματική κατάρτιση των νέων, έως ότου οι συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο θα είναι δυνατές ξανά. Ωστόσο, το IYWT Guild θέλει να επισημάνει ότι οι δραστηριότητες κατάρτισης για τους νέους σε οικιακές δραστηριότητες πρέπει να παραμείνουν στον πυρήνα της διεθνούς εργασίας για νέους όταν το επιτρέπουν και πάλι οι συνθήκες. 
Εν τω μεταξύ, ως απάντηση στις συνέπειες της πανδημίας COVID-19, το IYWT Guild, εξ ονόματος των μελών του, εμπειρογνώμονες στον τομέα της κατάρτισης για τη νεολαία και οι οργανώσεις εργασίας των νέων, καλεί τους ενδιαφερόμενους στον ευρωπαϊκό τομέα εργασίας και κατάρτισης για νέους σε περισσότερα αναδιαρθρώσει συγκεκριμένα τις υπηρεσίες κατάρτισης και υποστήριξης για τη διεθνή εργασία νέων: (τα ακόλουθα μέτρα αριθμούνται για την υποστήριξη της ευκολίας αναφοράς αλλά δεν συνεπάγονται ιεραρχία)
  1. Αναγνωρίζοντας τις διαδικτυακές και συνδυασμένες υπηρεσίες κατάρτισης και υποστήριξης ως ωφέλιμες και έγκυρες μορφές για την προσωπική ανάπτυξη των μαθητών και την επαγγελματική ανάπτυξη των εργαζομένων νέων και διαθέτοντας τους απαραίτητους και επαρκείς πόρους για να διασφαλίσουμε την ποιότητα αυτών των ευκαιριών.
  2. Συμπεριλαμβανομένης και πιο ανοιχτής υποστήριξης της διαδικτυακής και της μικτής μάθησης, των εικονικών ανταλλαγών και των ψηφιακών εργαλείων και πλατφορμών, προκειμένου να συνεχιστούν οι προσπάθειες της διεθνούς εργασίας για νέους και της διεθνούς κατάρτισης για τη νεολαία, με θετικό αντίκτυπο στις ζωές των νέων σε όλη την Ευρώπη. 
  3. Δημιουργία ευκαιριών για την ανάπτυξη και βελτίωση των ψηφιακών ικανοτήτων των εκπαιδευτών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλοι οι εκπαιδευτές που είναι πρόθυμοι να διευκολύνουν τη διαδικτυακή μάθηση, έχουν την ευκαιρία να το πράξουν. 
  4. Παροχή μελλοντικών πόρων και στόχων για να συμπεριληφθούν διαδικτυακές δραστηριότητες κατάρτισης και μάθησης ως πρόσθετες μορφές για την ανάπτυξη της ικανότητας της διεθνούς νεολαίας να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στους νέους, ειδικά σε εκείνους με λιγότερες ευκαιρίες, και να εργάζεται για την παράκαμψη των ορίων της όσον αφορά την ένταξη και την προσέγγιση.
  5. Συνέχιση συμβολαίων εκπαιδευτών και εκπαιδευτικών οργανισμών για το σχεδιασμό, την παράδοση και την αξιολόγηση διεθνών δραστηριοτήτων κατάρτισης για νέους χρησιμοποιώντας ευκαιρίες διαδικτυακής τεχνολογίας.
  6. Αναθεώρηση συμβατικών πρακτικών με εκπαιδευτές, για να διασφαλιστεί ότι τα συμβόλαια είναι ευέλικτα καθώς απαιτούν αυτές τις εποχές, αλλά και δίκαια προς τους εκπαιδευτές, διασφαλίζοντας ότι δεν φέρουν, μεμονωμένα, τους κινδύνους ακύρωσης.
  7. Επαναφορά των εγκεκριμένων προϋπολογισμών και πόρων με ευελιξία και δημιουργικότητα, επιτρέποντας σε ομάδες, διοργανωτές και συμμετέχοντες να πειραματιστούν, να βιώσουν, να μάθουν και να αναπτυχθούν επαγγελματικά.
  8. Ανακατανομή προϋπολογισμών για ταξίδια, διαμονή και καταλύματα για την υποστήριξη διαδικτυακών και μικτών πρωτοβουλιών και τη συνέχιση της διεθνούς εργασίας για τη νεολαία και της διεθνούς κατάρτισης για τη νεολαία, ιδίως κατά την περίοδο Covid-19.
  9. Παροχή κονδυλίων προϋπολογισμού στις ροές χρηματοδότησης για τη δημιουργία καινοτόμου και μακροχρόνιου ψηφιακού περιεχομένου, εργαλείων, δημοσιεύσεων, εργαλείων εργαλείων, έρευνας και άλλων δραστηριοτήτων που θα παραμείνουν χρήσιμες πέρα ​​από το Covid-19 φορές.
  10. Συμμετοχή εκπαιδευτών, οργανώσεων νεολαίας και κατάρτισης στη λήψη αποφάσεων και συν-δημιουργία σχεδίων και ιδεών σχετικά με τον τρόπο προσαρμογής των προγραμματισμένων διεθνών δραστηριοτήτων κατάρτισης για τη νεολαία στις τρέχουσες ανάγκες και πραγματικότητες της εργασίας των νέων στην Ευρώπη.
  11. Το Συνδικάτο καλεί επίσης τα ιδρύματα και τους διεθνείς οργανισμούς χρηματοδότησης να επανεξετάσουν τη σχέση τους με εκπαιδευτές και εκπαιδευτικούς οργανισμούς και να τους δουν περισσότερο ως εταίρους και όχι καθαρά ως φορείς παροχής υπηρεσιών.

Γιατί είναι σημαντικό?

Οι παραπάνω προτάσεις αναπτύσσονται λαμβάνοντας υπόψη σημαντικές κοινωνικές αλλαγές γενικά και συγκεκριμένες εκτιμήσεις των απαντήσεων στον αντίκτυπο του Covid-19. Τα σχολεία, η τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο τομέας της ΕΕΚ, οι ΜΚΟ μεγάλης κλίμακας, οι εταιρείες και τα δημόσια ιδρύματα συνέχισαν να εργάζονται και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους χρησιμοποιώντας απομακρυσμένη εργασία και διαδικτυακές δραστηριότητες, διατηρώντας τους εργαζόμενους μισθούς. Το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί πλήρως για τον τομέα της νεολαίας.
Διαφορετικοί τομείς έχουν συνειδητοποιήσει ότι η απομακρυσμένη εργασία και η ηλεκτρονική μάθηση δεν πραγματοποιούνται εύκολα σε μεγάλη κλίμακα. Ταυτόχρονα, αυτή η τεράστια προσαρμογή που απαιτήθηκε έδειξε ξεκάθαρα ότι νέες ευκαιρίες για πειραματισμό, μάθηση, ανάπτυξη θα μας βοηθήσουν να βγούμε από αυτήν την κρίση ισχυρότερη και πιο εμπλουτισμένη από ποτέ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε πρωτοφανείς αποφάσεις για να επιτρέψει στους αερομεταφορείς του προγράμματος Erasmus + να εφαρμόζουν ευέλικτους κανόνες για την αντικατάσταση οικιστικών δραστηριοτήτων όπου είναι δυνατόν με διαδικτυακές δραστηριότητες χωρίς απώλεια του προϋπολογισμού για την εφαρμογή τους.
Ο τομέας της εργασίας για τους νέους, γενικά, προκλήθηκε να αντικαταστήσει τις προσωπικές υπηρεσίες του με την παράδοση της εργασίας τους σχεδόν εντελώς διαδικτυακά, χρησιμοποιώντας διαφορετικά ψηφιακά εργαλεία, περιεχόμενο και δραστηριότητες. Αυτό έγινε γρήγορα και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η ποιότητα και η βιωσιμότητα της ψηφιακής εργασίας για νέους και η διαδικτυακή και συνδυασμένη κατάρτιση θα πρέπει να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα με επαρκείς πόρους.
Μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας εκπαιδευτών για τη νεολαία είναι σε θέση να ανταποκριθεί επαγγελματικά στις προκλήσεις που θέτει ο Covid-19 και να προσφέρει υπηρεσίες κατάρτισης, καθοδήγησης και καθοδήγησης στον τομέα εργασίας των νέων. Η διεθνής κοινότητα εκπαιδευτών για τη νεολαία είναι σε θέση να δημιουργήσει και να διευκολύνει ποιοτικά προγράμματα κατάρτισης για τους εργαζόμενους στη νεολαία, τους οργανισμούς εργασίας και τους οργανισμούς νεολαίας χρησιμοποιώντας τεράστιες ευκαιρίες διαδικτυακής και μικτής μάθησης και παροχής υπηρεσιών. Αυτό αντικατοπτρίζεται στο σημαντικό ποσό της εθελοντικής / μη αμειβόμενης εργασίας που έχει ήδη επενδυθεί για τη δημιουργία εναλλακτικών λύσεων για πρόσωπο με πρόσωπο δραστηριότητες, καθώς και για αλληλεγγύη και υποστήριξη από ομοτίμους που έχουν αποδειχθεί εντός του πεδίου προκειμένου να ενδυναμώσουν συναδέλφους που δεν αισθάνονται ως έτοιμο να διευκολύνει την εκμάθηση μέσω διαδικτύου. 
Οι ρόλοι και οι ευθύνες των εκπαιδευτών έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, και συγκεκριμένα τους τελευταίους μήνες ως αποτέλεσμα της πανδημίας Covid-19. Οι εκπαιδευτές ήταν υπεύθυνοι για τη δημιουργία νέων μορφών, προσεγγίσεων και προτάσεων προσέγγισης για τον διεθνή τομέα της νεολαίας. Ωστόσο, ο ρόλος του εκπαιδευτή έχει παραμείνει ελάχιστα αναγνωρισμένος στις διαδικασίες χρηματοδότησης και εφαρμογής της κινητικότητας.
Καθώς εκείνοι που κυριαρχούν κατά κύριο λόγο στον διεθνή τομέα της νεολαίας σε αυτήν την τρέχουσα κρίση, αυτή η έκκληση για τους εκπαιδευτές να αναγνωριστούν ως εταίροι σε αμοιβαία υποστήριξη και διάλογο για τη δημιουργία του δρόμου για τη διεθνή εργασία και κατάρτιση των νέων είναι απόλυτα επείγον.
Μπορούμε να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη προγραμμάτων δημιουργίας ικανοτήτων σε διαδικτυακή και συνδυασμένη εργασία και μάθηση για νέους για εργαζόμενους, εκπαιδευτές, εθελοντές κ.λπ. που καθοδηγούν, προπονούν, ενθαρρύνουν τους νέους, χτίζουν την αυτοπεποίθησή τους για συμμετοχή και με τις κοινότητές τους σε αυτά δύσκολες στιγμές, καθώς και επιδίωξη για τη βελτίωση της ζωής τους καθώς αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.
Πολλοί εκπαιδευτές έχουν τις απαραίτητες ικανότητες για να δημιουργήσουν υψηλής ποιότητας περιεχόμενο πολυμέσων, να παρέχουν υπηρεσίες ψηφιακής διευκόλυνσης, συλλογής και εγγραφής και να συνεργάζονται με ψηφιακά δημιουργικά. Η κοινότητα των εκπαιδευτών είναι έτοιμη να υποστηρίξει συναδέλφους, οργανισμούς, ιδρύματα και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς στον τομέα της νεολαίας στην προσαρμογή και την ανάπτυξη ικανοτήτων για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης.
Η διεθνής κοινότητα των εκπαιδευτών για τη νεολαία είναι έτοιμη να συνεχίσει να ενεργεί για τις συνέπειες του Covid-19 σε συνεργασία με όλους τους σχετικούς ενδιαφερόμενους και να συνεχίσει τη διεθνή κατάρτιση για τη νεολαία, ενώ αναμένει την επανέναρξη της συνάντησης πρόσωπο με πρόσωπο το συντομότερο δυνατό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου